Kes on pildil?

Johannes Nukk alias Karu, sõjamees ja näitleja
Karu sundis 7. juunil 1926 Mustjalas, Saaremaal ja käis seal ka koolis. 18aastaselt värvati ta Saksa sõjaväkke. Peale väljaõpet Neuhammeris võttis ta osa võitlusest mitmes rindelõigus, sai haavata, kuid jätkas sõjarada, kuni sõja lõpul leidis ennast Tsehhimaal. Et Vene vägede eest pääseda, põgenes ta koos paari eesti noormehega jalgsi üle mägede Ameerika tsooni Furthis.
Seal asutati uus põgenikelaager, kuid Karu eelistas asuda Ameerika vahiteenistusse ja oli hiljem vahikompaniis Nürnbergi vanglas, kus oli just käimas kohtuprotsess kõrgemate Saksa riigitegelaste ja sõjakurjategijate üle, kelle hulgas olid ka Hess ja Gõring.
1952. a sai Karu sponsorluse abiga immigreerida Ameerikasse, otse Californiasse, kus ta jälle Ameerika sõjaväkke võeti ja Okinawale sõjaväepolitseinikuks saadeti.
Lõpuks eraisikuna tagasi Los Angeleses, abiellus Karu varsti Kariniga ja lõi oma kodu, kus kasvasid lapsed Milvi ja Mardi.
Karu näitlejakarjäär algas 8aastaselt kooli näidendis ja see on kestnud tänini. Ta on olnud Los Angelese eesti teatri raudvara, löönud kaasa nende kõigis lavastustes. Ta käis ka esinemas Eestis, kus koos Astra Shore’iga esitati etendust “Kaardimäng” Tallinnas Eesti Draamateatris, Pärnu Endlas, Viljandis ja Kuressaares. Etendusel oli kõikjal suur menu.
Karu on olnud ka tubli rahvatantsija, agar välisvõitleja ja kohaliku eesti elu edendaja igati. Ta on palju teinud Los Angelese Eesti Maja heaks ja on praegu selle juhatuses.
 
Johannes Nukk a.k.a. Karu, warrior and actor.
Karu was born on June 7th, 1926 in Mustjala, on the island of Saaremaa in Estonia, attending school there.  At 18 he was mobilized into the German Army, then occupying Estonia.  After basic training in Neuhammer he took part in many battles, was wounded, but continued until the end of the war, when he found himself in Czechoslovakia.  To escape the soviet forces there Karu, with a few other young Estonians walked over the mountains into the American zone at Furth.  They started a displaced person’ camp there, but Karu preferred to join the American Security Forces and was later assigned to the Prison in Nurnberg, where the war criminal trials were going on, including names like Hess and Goring.  In 1952 Karu found an opportunity to immigrate to America, with the help of a sponsor, straight to California.  Here again he was conscripted to the American Army and spent time in Okinawa as a Military Police. Finally back in Los Angeles as a civilian, Karu soon married Karin, established his own home and raised two children, Milvi and Mardi.
Karu’s acting career started at age 8 in a school play and has been his passion since.  He has been the major force in the Estonian Theater in L.A., participating in most of their productions.  He also performed in Estonia when he and Astra Shore took the “Gin Game” to the Drama Theater in Tallinn, to Parnu, Viljandi and Kuressaare, all to sold out houses.

Karu has also been an excellent folkdancer, a supporter of Estonian culture and fighter for Estonia’s independence.  He has done much for the Estonian House and is still on its board of Directors.

 

Comments are closed.