Kes on pildil?

 
Helvi Maie Lippand (neiuana Soonpää) sündis vabariigi aastapäeval, 24 veebruaril 1929 Tallinnas. Ta vanemad olid Antonie (Adamson) Soonpää ja riigikontrolör Karl Soonpää. Lapsepõlve veetis ta Tartu ja Tallinna vahel.  Koolis käis Tallinnas, aga suve veetis talus Elva vallas. Algkoolis käis Inglise kolledzis, okupatsiooni ajal õppis Laguja algkoolis ja Eesti Noorsoo Kasvatuse Seltsi Tütarlaste Gümnaasiumis.
Aasta 1944 oli ülimalt kurb aasta. Juuni keskel lasti maha Maie isa. Augustis evakueeriti talu.  Septembris õnnestus Tallinnas laevale saada. Nii et paari kuu jooksul kaotas ta isa, kodu ja kodumaa.
Helvi põgenes Saksamaale koos ema, venna, õe ja täditütrega. Pärast mõningaid seiklusi saabus perekond Geislingeni.  Seal olles lõpetas ta gümnaasiumi ja alustas õpinguid Tübingeni Ülikoolis.
1949. a kevadel emigreerurisid nad Põhja-Dakotasse Ameerika Ühendriikides. Maie sai tööd hambaarsti assistendina.  Sealt viis tee edasi Minneapolisse Minnesotas. Seal olles õppis ta tundma ja hiljem abiellus Piedmond Lippandiga. Neil sündis 4 last. Kolisid California osariiki, Sacramento linna. See keskkond aga neile ei sobinud ja taheti lõuna poole kolida. Enne oli pere Huntington Beachis, siis Garden Grove’is. Kohe hakati aktiivselt osa võtma eesti tegevusest. Kõik lapsed lõpetasid Los Angelese eesti täienduskooli, kus Maie oli vahepeal õpetaja.
Pensioni ajal aitas Helvi oma lapselapsi kasvatada ja hoolitses ema eest. Täna naudib ta aiatööd, õmblemist ja on tegev Los Angelese pensionäride klubis.
 
Helvi Maie Lippand (nee Soonpää) was born on Independence Day, February 24, 1929 in Tallinn.  Her parents were Antonie (Adamson) Soonpää and State Controller Karl Soonpää.  Her childhood was spent between Tartu and Tallinn.  Her schooling was in Tallinn, but summers were spent at the family farm near Tartu.  She attended elementary school at the National English College.  During the Soviet occupation, she attended Laguja Algkool and Eesti Noorsoo Kasvatuse Seltsi Tütarlaste Gümnaasium (two schools in Tartu).
The year 1944 was a tragic one.  In mid-June, Maie's father was shot and killed.  In August, her farm was evacuated.  In September she fled from Estonia, boarding a ship in Tallinn.  So, within the span of a few months she lost her father, her home, as well as her homeland.
She escaped to Germany together with her mother, sister, brother, and cousin.  After a few moves, the family settled in Geislingen.  While there, she finished high school and started college in Tübingen.
In the spring of 1949, the family emigrated to North Dakota.  Maie started work as a dental assistant.  From there, life took her to Minneapolis, Minnesota. While in Minnesota, Maie met, got to know, and married Piedmond Lippand.  They had four children.  Soon they moved to Sacramento, California.  However, it didn't suit them and they wanted to move to southern California.  First, the family lived in Huntington Beach, then Garden Grove.  They immediately became involved with the Los Angeles Estonian community activities.  All children graduated from the Estonian Sunday school, where Maie taught.
She has spent her retirement years helping raise her grandchildren and caring for her mother.  Nowadays she enjoys gardening, sewing, and is active in the Estonian Seniors Club.

Comments are closed.